Nå støpes protonsenteret på Radiumhospitalet: Stor milepæl for nytt klinikk- og protonbygg

Etter flere år med nøye planlegging går endelig startskuddet for Norges første protonbygg. Tirsdag 8. mars kjørte ti betongbiler i skytteltrafikk til Radiumhospitalet for å støpe bunnplaten til det nye protonbygget.  

Protonbunker støping

Dette blir den største støpeetappen i prosjektet. I løpet av dagen ble det pumpet ca. 700 kubikk med betong i armeringen for å støpe bunnplaten i de tre protonbunkerne som i denne støpeetappen er ca. 1,5 meter tykk. 

Mona Nyberg.png

Mona Nyberg, områdeleder proton i prosjektorganisasjonen til Helse Sør-Øst RHF.

– Alt har gått etter planen i dag. Vi vi har hatt et svært godt tverrfaglig samarbeid mellom oss i prosjektorganisasjonen, entreprenøren og Oslo universitetssykehus HF. Dette er et resultat av lang planlegging, mange detaljer og god innsats fra alle involverte, sier Mona Nyberg fra prosjektorganisasjonen til Helse Sør-Øst RHF.

Støpning av bunnplaten legger fundamentet for det videre arbeidet med protonbygget og etableringen av en ny type strålebehandling i Norge.

– Dette er en viktig milepæl som også synliggjør på sin måte hva protonbehandling er, ved at vi må ha spesialbetongen som må støpes med særlig nøyaktighet og eksakt tilpasset det utstyret som vil bli installert senere. Denne dagen har vært planlagt lenge, og støpningen markerer et veldig viktig skritt for realiseringen av protonbehandling i Norge, sier Sigbjørn Smeland, klinikkleder i Kreftklinikken Oslo universitetssykehus.​​

Hva skal til for å støpe bunnplaten? 

«God planlegging og erfarent mannskap er det som skal til for at dette går
Støpeleder

Støpeleder i HAB, Jan Erik Dalseghagen.

 som planlagt», sier Jan Erik Dalseghagen. Han er støpeleder hos entreprenøren HAB. Den største og viktigste jobben til støpelederen er planleggingen i forkant og å lage en presis støpeplan for dagen. 

–   I tillegg er det viktig at alle som skal jobbe her er godt informert og forstår oppgavene sine. Ellers er min jobb i dag å passe på at alt går etter planen, avslutter Dalseghagen.

​I tillegg kreves: 

- Ca. 110 tonn armering
- Ca. 100 turer med betongbil
- Ca. 700 kubikk betong
- Omkring 20-30 personer i arbeid på byggeplassen ​

Nasjonal samhandling om nytt utstyr i Norge
Det skal etableres to protonsentre i Norge, ett i Oslo og ett i Bergen. Disse prosjektene har et nært samarbeid med fokus på erfaringsoverføring mellom hverandre.  
 
Syklotronen som skal til Radiumhospitalet er allerede produsert, og er svært teknisk avansert. Derfor er protonbygget nøye planlagt og tilpasset dette utstyret. For at utstyret skal fungere og at bygget skal være trygt, har det gjennom 2,5 år vært et tett samarbeid mellom utstyrsleverandøren, prosjekteringsgruppen, entreprenør, prosjektorganisasjonen til Helse Sør-Øst RHF, Oslo universitetssykehus HF og Helse Bergen.

– Det er veldig spennende å se at bygget tar form, for dette har vært planlagt lenge. Selv har jeg vært med i planleggingen siden 2012, og da er det klart det er en stor dag når vi endelig ser at betongen kommer på plass. Etableringen av protonterapi er stort for kreftbehandlingen i hele Norge, og protonterapi blir en viktig del av fremtidens strålebehandling, sier Einar Waldeland, seksjonsleder for protonterapifysikk og prosjektleder for protonterapi i prosjektorganisasjonen Nye Radiumhospitalet.