Nå starter arbeidet med å oppdatere den regionale planen i tråd med nye føringer. Regional utviklingsplan 2035, som ble utarbeidet i 2018, er grunnlaget for utviklingen av spesialisthelsetjenesten i Helse Sør-Øst frem mot 2035. Styret i Helse Sør-Øst RHF vedtok 22.april i år at helseforetakene og de private ideelle sykehusene skal oppdatere sine utviklingsplaner innen 1. mai 2022. Nå starter arbeidet med å oppdatere den regionale planen i tråd med nye føringer.
I en oppdatert plan vil mål og satsingsområdene oppdateres, og nye føringer fra Nasjonal helse- og sykehusplan og fra senere oppdragsdokumenter innarbeides.

Jan Frich
- I stor grad sammenfaller føringene i disse dokumentene med de prioriteringer Helse Sør-Øst RHF har lagt til grunn i dagens plan. Det er en styrke for det langsiktige utviklingsarbeidet i regionen at overordnede mål og retning for utviklingen ligger fast. Arbeidet med nye utviklingsplaner vil, i lys av dette, innebære en rullering av eksisterende planverk, samtidig som den oppdaterte planen må ta opp i seg nye tema, føringer og oppdrag, sier konstituert administrerende direktør Jan Frich i Helse Sør-Øst RHF.
Da den forrige planen ble utarbeidet, forelå det ikke framskrivinger innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Disse områdene vil derfor omtales særskilt i den reviderte og oppdaterte utviklingsplanen.
Andre områder som er kommet til gjennom foretaksmøter i 2020 og 2021, og som vil bli tatt inn i planen er:
- Prioritere utvikling av tilbudet til pasienter som trenger tjenester fra både spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Dette planarbeidet skal være tuftet på felles planlegging og utvikling i helsefellesskapene. Barn og unge, voksne med alvorlige psykiske lidelser og rusproblemer, skrøpelige eldre og personer med flere kroniske lidelser skal prioriteres i dette arbeidet.
- Gjennomgå akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus i samarbeid med kommunene.
- Fastsette konkrete mål for flytting av tjenester hjem til pasientene ved hjelp av teknologi.
- Gjennomgå organisering, ledelse og kompetanse i akuttmottakene og foreslå forbedringstiltak.
- Lage en plan for å oppnå tilstrekkelig kompetanse. Det skal legges til rette for livslang læring og en heltidskultur. Sykepleiere og helsefagarbeidere skal gis prioritet i dette planarbeidet.
- Planlegge for å ha tilstrekkelig kompetanse i samisk språk og samisk kulturforståelse.
Åpen prosess
Frich understreker at gode prosesser forutsetter god involvering. Derfor vil det legges vekt på å involvere brukerutvalg, egne ansatte, tillitsvalgte og verneombud.
Videre vil den oppdaterte planen sendes ut på høring til blant alle kommunene i regionen, relevante organisasjoner og private leverandører av helsetjenester.
Oppdatert regional utviklingsplan legges frem for endelig behandling i styret Helse Sør-Øst RHF høsten 2022. Fristen for oversendelse til Helse- og omsorgsdepartementet er innen utgangen av 2022.
Les mer her: