Prosjektet skal etablere et nytt sentralisert, regionalt kostdatasystem. Kostdatasystemet skal gi helseforetakene i Helse Sør-Øst støtte til å planlegge, bestille, produsere og levere næringsriktige måltider til pasienter og ansatte. Målet er økt pasientsikkerhet og mer effektiv drift av storkjøkken.
Fase: Første gjennomføringsfase - Anskaffelse
Bakgrunn
Sykehusene i Helse Sør-Øst serverer hvert år omlag 11 millioner måltider til pasientene. Tallene er basert på totalt antall liggedøgn i Helse Sør-Øst: ca. 4 millioner liggedøgn med 3-4 måltider per døgn. Av disse må mer enn 30 prosent tilpasses for å imøtekomme ulike kostbehov, allergier, intoleranser og særskilte ønsker. For å sikre rett måltid til rett pasient er det behov for et kostdatasystem.
Prosjektets formål er å etablere et nytt sentralisert, regionalt kostdatasystem som erstatter de to eksisterende lokale systemene.
Et nytt system skal være fremtidsrettet og fleksibelt slik at det kan ivareta behovene både i dag og framover.
Forventet nytte
Formålet med et nytt kostdatasystem er å legge til rette for:
- effektiv produksjon av måltider
- effektive og automatiserte logistikkprosesser som bidrar til redusert tidsbruk, bedre ordrefangst og redusert matsvinn, samt gir mer optimale lagre
- bedre kvalitet i leveranser av mat
- økt fokus på ernæring som en integrert del av pasientbehandlingen
- sikker tilpasning av mat til pasientens behov
- trygg matproduksjon i henhold til kravene i matlovgivningen
- bedre oversikt over matkostnader i klinikker og avdelinger
- reduserte kostnader ved å sentralisere drift og forvaltning av en ny løsning
Fremdriftsplan
Prosjektet startet i august 2021 og første gjennomføringsfase skal etter planen være ferdig i mai 2023.
Styringsgruppeleder og prosjektleder
Styringsgruppeleder: Ilone Marie Rønbeck, Helse Sør-Øst RHF.
Prosjektleder: Hege Fredhall, Sykehuspartner.
Foto: Oslo universitetssykehus