Historikk
Helse Sør-Øst RHF har avtale med i overkant av 20 private leverandører innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Avtalene ble i hovedsak inngått i 2012. Siden den gang er det utviklet flere faglige nasjonale retningslinjer, det er etablert pasientforløp og et medisinsk kvalitetsregister for feltet. Den faglige utviklingen er i varierende grad gjenspeilet i dagens avtaler.
Faglig grunnlag
I forkant av TSB-anskaffelsen ble det gjennomført en behovsvurdering som ga retningen for hva som bør styrkes i helseforetakene og sykehusene, og hvilke behandlingstjenester som bør kjøpes fra private leverandører. Behovsvurderingen fra november 2022 tar utgangspunkt i fagplanen for psykisk helsevern og rusbehandling og det omfattende framskrivningsarbeidet innen området.
Behandlingslengde
Anbefalingen fra behovsvurderingen var blant annet at langtidsbehandling kan bestå av kortere innleggelser og sekvensielle behandlinger. Det betyr at det kan legges opp til nye døgnbehandlinger etter at pasientene har fått erfaringer utenfor institusjonen.
Kortere innleggelser betyr ikke kortere behandlingstid. Innleggelse i en døgnenhet inngår i et helhetlig behandlingstilbud med mer poliklinisk og ambulant virksomhet før og etter døgnoppholdet.
En utvidelse av den planlagte lengden skal skje i dialog mellom avtaleparten og det helseforetak som har foretatt rettighetsvurderingen.
De siste årene har liggetiden hos de private avtalepartene i Helse Sør-Øst vært betydelig lenger enn i de øvrige regionene.
Antall plasser
I dagens avtaler har Helse Sør-Øst RHF tilnærmet 720 døgnplasser, mens den nye anskaffelsen etterspør 605 plasser. Reduksjonen skyldes at det nå etterspørres opphold på inntil tre, seks og ni måneder, i stedet for tre, ni og tolv måneder. Målet er at minst like mange pasienter skal få behandling hos private leverandører, og at det skal være økt fokus på poliklinisk oppfølging i forkant og etterkant av døgnoppholdene.
17. januar 2024
Anskaffelsen innen TSB ble kunngjort. Det ble etterspurt 605 døgnplasser og 25 700 polikliniske opphold, fordelt på åtte delytelser (hvorav to tildeles samlet).
21. oktober 2024
Helse Sør-Øst RHF tilbyr avtaler til 13 aktører. Tildelingen var på til sammen 631 døgnplasser og nesten 29 000 polikliniske opphold. Den økonomiske rammen var i underkant av 1 300 millioner kroner.
I etterkant av tildelingen mottok Helse Sør-Øst RHF klage fra flere av tilbyderne. Gjennom klagebehandlingen framkom det at tilbyderne hadde tolket konkurransegrunnlaget ulikt. Helse Sør-Øst RHF mente å ha gjort en feil fordi forholdet ikke var presisert til tilbyderne før den første forhandlingsrunden.
6. november 2024
Helse Sør-Øst RHF besluttet å gjenåpne konkurransen for å gi alle tilbydere samme mulighet.Etter gjenåpningen mottok Helse Sør-Øst RHF ytterligere klager og en begjæring om midlertidig forføyning mot å gjenåpne konkurransen.
På bakgrunn av de nye klagene vurderte Helse Sør-Øst RHF om det var adgang til å gjenåpne konkurransen. Beslutningen om å gjenåpne konkurransen ble omgjort, og deler av konkurransen ble avlyst fordi Helse Sør-Øst RHF vurderte at tilbyderne på dette tidspunktet hadde fått for mye informasjon om hverandres tilbud gjennom tildelingsbrevet og innsynsbegjæringer.
12. desember 2024
Helse Sør-Øst RHF meddelte at konkurransen var avlyst for fire delytelser. De øvrige fire delytelsene ble tildelt på nytt i tråd med tildelingsbeslutningen fra 21. oktober 2024.
24. desember 2024
Helse Sør-Øst RHF signerte avtaler for fire delytelser.
24. februar 2025
Østre Innlandet tingrett behandlet den midlertidige forføyningen, og kom frem til at Helse Sør-Øst RHF skulle tildele slik vi opprinnelig hadde gjort 21. oktober 2024.
27. februar 2025
Helse Sør-Øst RHF meddelte at kjennelsen ikke ville bli anket. Bakgrunnen var behovet for å skape forutsigbarhet for pasienter, pårørende og ansatte.
Kjennelsen sa at tildelingen fra 21. oktober 2024.
7. mars 2025
Etter meddelelse av tildelingen, har åtte tilbydere begjært midlertidig forføyning. De mener at Helse Sør-Øst RHF har en plikt til å avlyse konkurransen for de fire delytelsene.
24. og 25. april 2025
Det er berammet muntlige forhandlinger i Østre Innlandet tingrett.
Ulike interesser
For mange av tilbyderne er det avgjørende for driftsgrunnlaget å ha en avtale med Helse Sør-Øst RHF. Det er derfor ulike interesser hos de som opprinnelig fikk tildelt avtaler, og de som ikke fikk det.
Den første begjæringen hevdet at det ikke forelå grunnlag for å avlyse konkurransen, mens den andre hevder at Helse Sør-Øst RHF har en plikt å avlyse konkurransen. Det viser at det er motstridende interesser hos tilbyderne.
Hva nå?
Helse Sør-Øst RHF venter nå på en ny behandling i tingretten.
En avgjørelse vil enten bety at tildelingen blir opprettholdt eller at det må gjennomføres en ny anskaffelse.
Helse Sør-Øst RHF avventer også anskaffelse knyttet til de 200 millioner kroner som regionen har fått for å styrke kapasitet på langtidsbehandling innen TSB-området.
Helse Sør-Øst RHF har forlenget alle avtaler innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling fram til 30. juni 2025. I tillegg er det inngått ytelsesavtaler for andre halvår med dagens avtaleparter for de delytelser hvor det ikke er inngått nye avtaler.
Det legges til rette for fleksible overganger og for enkelte avtaleparter inngås det avviklingsavtaler. Målet er at det skal være trygge overganger for pasienter og tid til omstilling for avtalepartene.
Det vil være tilstrekkelig kapasitet til å ivareta pasientene på en god måte gjennom hele 2025.
Evaluering
Konsulentselskapet PwC ble bedt om å gjennomgå anskaffelsesprosessen for å identifisere læringspunkter for framtidige anskaffelser. Evaluering viser at anskaffelsen er planlagt og utført i henhold til gjeldende prosedyrer og rutiner. Evalueringen peker imidlertid på flere læringspunkter.
Les hele rapporten fra PwC.