Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Helse Sør-Øst

Innovasjon som problemløsning

Som anestesilege med forgiftninger som spesialfelt, opplevde Fridtjof Heyerdahl at transportløsningene for høyrisikosmitte-pasienter ikke var gode nok. Det ville han gjøre noe med. Resultatet ble selskapet EpiGuard og den unike transportisolatoren EpiShuttle som snart er klar for verdenslansering.

Publisert 20.10.2016
Sist oppdatert 31.10.2016

​– Jeg tror dette er en typisk situasjon hvor innovasjon kan oppstå: Det å etterspørre noe på verdensmarkedet som man intenst har bruk for – både for å kunne jobbe trygt selv og behandle pasienter best mulig – og så oppleve at man ikke finner noe som tilfredsstiller de kravene man har. Det ble triggeren for meg, forteller Heyerdahl.

Etter å ha satt seg ned et par netter og tegnet skisser av det han mente ville være en god løsning, viste han dem til noen utvalgte kollegaer. De syntes idéene var gode og ble med på reisen videre, som startet med at isolatoren ble meldt inn som ansattoppfinnelse i OUS og Inven2 kom inn som medeier og kommersialiseringspartner.

Vil bli markedsledende

To år senere er Heyerdahl kåret til Månedens Innovatør for august i Helse Sør-Øst. Og med sterke og entusiastiske industripartnere som Hansen Protection og Eker Design på laget, er det store forventninger til EpiShuttle, som nå gjennomgår de siste testene før produksjonen skaleres opp foran den planlagte markedslanseringen mot slutten av året.

– Målet vårt er et EpiGuard skal posisjonere seg som markedsleder for denne type produkter i verden, slår han fast. Interessen fra inn- og utland for prototypen som nylig ble presentert på medisinsktekniske messer i Sverige og Tyskland, tyder på et stort potensial. Men tross stillingen som daglig leder i selskaper, gir ikke Heyerdahl slipp på jobben som anestesilege ved OUS.

– Den aller største styrken vår som innovatører er nettopp det at vi er operative fagmennesker som ser hvor skoen trykker og forsøker å gjøre noe med det. Som leger ser vi hvor behovene er størst, og vi kan snakke om det med stor troverdighet. Når vi selv sitter med pasientbehandlingen, er det lettere å utvikle de beste løsningene for pasientene, og dette er noe som går rett hjem i markedet. Jeg ønsker å fortsette å splitte tiden mellom å være innovatør og doktor.  

Unike egenskaper

Heyerdahl har bakgrunn fra opphold i blant annet Syria og Libanon, og har sett behovet for beskyttelse av både pasienter og behandlere på nært hold. Han mener behovet for å være forberedt på alvorlige kjemiske og biologiske hendelser – alt fra terror til store infeksjonsepidemier – vil fortsette å være stort. Her er trygg og effektiv transport av pasienter et viktig område.

– I et smitteperspektiv må det være en mest mulig trygg barriere som samtidig gjør minst mulig ut av seg slik at den ikke oppfattes klaustrofobisk for pasienten. Den aller største fordelene med vår løsning er at formgivningen skaper veldig god tilgjengelighet til pasientens hode og hals,  og dermed luftveier og sentrale blodårer. Vi kan for eksempel intubere og legge på respirator mens pasienten ligger inne i transportisolatoren.

– Til forskjell fra løsninger i myk duk er den laget av gjennomsiktig plastmateriale, slik at den fremstår som mindre kompakt og gir fullgodt utsyn. Materialet er samtidig hardt, tett og solid, slik at det møter kravene til bruk i for eksempel ambulanser og er trygt selv om pasienten blir urolig. EpiShuttle er også en båre i seg selv som kan erstatte den eksisterende ambulansebåren, og har innvendig båre som tillater at pasienten settes opp, forteller Heyerdahl.

En membranforsegling med medisin- og ventilatorporter gjør at medisinsk utstyr som slanger og kabler kan tres gjennom til pasienten uten at resten av utstyret blir kontaminert. Og sist men ikke minst er isolatoren enkel å rengjøre og desinfisere, slik at den kan brukes flere ganger. Dermed slipper man store mengder avfallsprodukter, og dette er også en stor beredskapsmessig fordel.

– Etter hvert som resistente mikrober blir vanligere, blir det enda viktigere å beskytte behandlingspersonell og andre pasienter mot infeksjoner som ikke lar seg behandle. Derfor tror vi at bruken av denne type smittevernutstyr kommer til å bli mye vanligere i fremtiden, understreker Heyerdahl.

Fantastisk samarbeid

Inven2, Hansen Protection og Eker Design er inne på eiersiden i EpiGuard sammen med Heyerdahl og hans fire OUS-kollegaer Ronald Rolfsen, Knut Erik Hovda, Espen Rostrup Nakstad og Arne Broch Brandsæter. Flere nye og spennende modeller for tilsvarende bruk er allerede under utvikling, men i første omgang er det EpiShuttle som gjelder. Nå går altså utviklingsfasen mot slutten, og det bygges en robust organisasjon for å ta EpiShuttle ut på et globalt marked.

– Det har vært en ekstremt spennende og lærerik prosess, med bratt læringskurve. Det er en stor jobb å få et helt nytt medisinsk-teknisk produkt til markedet, og det regulatoriske aspektet er et utfordrende felt. Men vi har jobbet steg for steg, og jeg må si det har vært helt fantastisk å samarbeide med et kompetent industridesignermiljø som kan alt bortsett fra det medisinske. Gjennom utallige workshoper har vi latt tingene smelte sammen i entusiastisk problemløsning, og det har vært en fryd for oss som ønsker å løse problemer. Jeg tror vi ligger godt an for å lykkes, og Månedens Innovatør-kåringen er jo en bekreftelse på at jeg ikke er den eneste, avslutter Fridtjof Heyerdahl.

Navn: Fridtjof Heyerdahl

Innovasjonsmeritter:

  • 2 innmeldte idéer til Inven2

  • 2 pågående innovasjonsprosjekter i verifiseringsfasen finansiert av Forskningsrådet og Helse Sør-Øst.

  • Startup: Gründer av Epiguard (www.epiguard.com) som utvikler medisinske isolasjons- og transportsystemer. Der er Fridtjof daglig leder ved siden av jobben sin på OUS.

​Ved å samarbeide med næringslivet har helsesektoren mulighet til å utvikle produkter, tjenester og løsninger som gir økt effektivitet og kvalitet. Under vignetten "Innovatøren" presenterer vi utvalgte personer i Helse Sør-Øst som jobber med ulike innovasjonsprosjekter.