Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Helse Sør-Øst

KLINBEFORSK

Tildeling av 172 millioner kroner til nasjonale kliniske behandlingsstudier

Det er tildelt 152 millioner kroner til kliniske behandlingsstudier med forankring i alle helseregioner fra Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten (KLINBEFORSK) etter utlysning i 2024. I tillegg er studieprogrammet IMPRESS-Norway tildelt 20 millioner kroner fra KLINBEFORSK for videreføring i en ny periode.

Publisert 05.12.2024
Sist oppdatert 06.12.2024
En stor hvit maskin

Vedtak om tildeling ble foretatt i møte mellom de administrerende direktørene for de regionale helseforetakene.

Prosjektene som er tildelt midler fra KLINBEFORSK etter årets utlysning har en stor tematisk bredde og omfatter blant annet studier på ketaminbehandling av pasienter med alvorlig depresjon, digital hjemmeoppfølging av hjertesviktpasienter og avanserte celleterapier for pasienter med prostatakreft og blodkreft. Tildelingene inkluderer også en studie på effekten av et nytt standardisert behandlingsforløp for kroniske smertepasienter som involverer et tettere samarbeid mellom fastlege og smerteklinikk.

– De tildelte prosjektene er nasjonale kliniske multisenterstudier av høy vitenskapelig kvalitet og med stor betydning for spesialisthelsetjenesten. De vil bidra til at flere pasienter i hele landet får mulighet til å delta i kliniske studier, samtidig som de er viktige for kunnskapsutvikling og deling av kompetanse nasjonalt, sier Ulrich Spreng, fagdirektør i Helse Sør-Øst RHF og leder av programstyret for KLINBEFORSK.

 

Kliniske behandlingsstudier innen protonterapi

To av de tildelte prosjektene omhandler kliniske behandlingsstudier innen protonterapi - et prioritert område i årets utlysning. De to prosjektene vil ta i bruk den nye flerregionale behandlingstjenesten for protonterapi som blir tilgjengelig for kreftpasienter i hele Norge i 2025.

– Protonterapi etableres nå som et nytt behandlingstilbud i Norge, og det er behov for mer kunnskapsgrunnlag for denne behandlingen gjennom kliniske behandlingsstudier av høy kvalitet, sier Spreng. De to prosjektene som nå er tildelt midler svarer opp dette behovet på en god måte og vil også sørge for viktig kompetansedeling på tvers av helseregionene.

 

Prosjekter støttet av KLINBEFORSK etter utlysning i 2024 (alfabetisk rekkefølge):

Prosjektleder: Karl-Johan Malmberg

Koordinerende foretak: Oslo universitetssykehus HF

Deltagende helseforetak:   Universitetssykehuset Nord-Norge HF, St. Olavs Hospital HF, Helse Bergen HF  

Tildeling (mill. kr): 15,7

Prosjektleder: Astrid Woodhouse

Koordinerende foretak: St. Olavs Hospital HF

Deltagende helseforetak:   Universitetssykehuset Nord-Norge HF, Helse Bergen HF, Oslo universitetssykehus HF, Sykehuset Innlandet HF Helse Bergen HF, Universitetssykehuset Nord-Norge HF, Oslo universitetssykehus HF, Sykehuset Innlandet HF 

Tildeling (mill. kr): 23,7

Prosjektleder:Jon Amund Kyte

Koordinerende foretak: Oslo universitetssykehus HF

Deltagende helseforetak: Universitetssykehuset Nord-Norge HF, St. Olavs Hospital HF, Helse Bergen HF, Helse Stavanger HF, Sørlandet Sykehus HF, Sykehuset Østfold HF  

Tildeling (mill. kr): 13,8

Prosjektleder: Hanne Astrid Eide

Koordinerende foretak: Oslo universitetssykehus HF

Deltagende helseforetak:Universitetssykehuset Nord-Norge HF, St. Olavs Hospital HF, Helse Bergen HF  

Tildeling (mill. kr): 24,9

Prosjektleder: Kjetil Boye

Koordinerende foretak: Oslo universitetssykehus HF

Deltagende helseforetak:   Universitetssykehuset Nord-Norge HF, St. Olavs Hospital HF, Helse Bergen HF  

Tildeling (mill. kr): 25,0

Prosjektleder: Ole Andreassen

Koordinerende helseforetak: Sykehuset Østfold HF

Deltagende helseforetak: Universitetssykehuset Nord-Norge HF, St. Olavs Hospital HF, Helse Bergen HF, Helse Fonna HF, Helse Stavanger HF, Oslo universitetssykehus HF, Akershus universitetssykehus HF, Sykehuset i Vestfold HF, Sykehuset Innlandet HF  

Tildeling (mill. kr): 24,9

Prosjektleder: Peder Langeland Myhre

Koordinerende helseforetak: Akershus universitetssykehus HF

Deltagende helseforetak:   Universitetssykehuset Nord-Norge HF, Helse Møre og Romsdal HF, Helse Stavanger HF, Oslo universitetssykehus HF, Vestre Viken HF  

Tildeling (mill. kr): 23,6

* Innen prioritert område klinisk behandlingsforskning innen protonterapi  

 

Videreføring av studieprogram for presisjonsmedisin innen kreft

Årets tildelinger inkluderer også en videreføring av studieprogrammet IMPRESS-Norway. Studieprogrammet er satt opp for pasienter med avansert kreftsykdom uten andre behandlingsmuligheter og tilbyr utprøvende, off-label behandling basert på genetiske karakteristikker av svulstvev. Pasientene rekruttert til studien er først utredet gjennom den nasjonale infrastrukturen for presisjonsdiagnostikk (InPreD). IMPRESS-Norway har tidligere mottatt totalt 60 mill. kr i støtte fra KLINBEFORSK gjennom målrettet utlysning og øremerkede midler over Statsbudsjettet.

 

Om KLINBEFORSK

KLINBEFORSK finansierer nasjonale kliniske behandlingsstudier der det stilles krav om aktivt forskningssamarbeid mellom alle helseregioner. KLINBEFORSK har en portefølje på i alt 70 pågående prosjekter, finansiert i perioden 2016-2023. Studiene er koordinert fra ulike helseregioner med fordeling som vist i tabellen nedenfor. Det er koordinerende institusjon som søker KLINBEFORSK om støtte til den nasjonale studien, og fordelingen gjenspeiler derfor i noen grad forskningsaktiviteten i regionene.

Antall pågående studier koordinert i hver helseregion og totalt antall vurderte søknader per helseregion i perioden 2016-2023
Helseregion Antall regionalt koordinerte studier Totalt antall vurderte søknader etter åpen utlysning Tildelingsandel
Sør-Øst 40 (57%) 180 (62%) 22%
Vest 19 (27%) 63 (22%) 30%
Midt-Norge 9 (13%) 38 (13%) 24%
Nord 2 (3%) 10 (3%) 20%
Totalt 70 (100%) 291 (100%) 24%

Programmet står sentralt i oppfølgingen av Nasjonal handlingsplan for kliniske studier 2021-2025. Søknadene til programmet vurderes av internasjonale fageksperter med særskilt kompetanse innen klinisk behandlingsforskning.

Ett av programmets hovedmål er å bidra til at flere norske pasienter får tilbud om utprøvende behandling gjennom strukturerte kliniske studier. Prosjekter som mottar programmidler skal derfor legge til rette for rekruttering av pasienter fra hele landet, og i tillegg er brukermedvirkning obligatorisk for alle prosjektene. Brukere er også representert i KLINBEFORSKs programstyre.