Vil gi unge egne døgnplasser i sikkerhetspsykiatrien
Helse Sør-Øst RHF følger opp arbeidet med å videreutvikle sikkerhetspsykiatrien. Egne døgnplasser for unge er ett av tiltakene for å styrke tilbudet.
Helse Sør-Øst har i samarbeid med de andre regionale helseforetakene utarbeidet anbefalinger for å følge opp de foreslåtte tiltakene i overordnet plan for sikkerhetspsykiatri. Dette er gjort på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet.

– Pasienter i sikkerhetspsykiatrien må få god oppfølging og helhetlig behandling av høy kvalitet. Prosjektgruppen har lagt ned betydelig innsats, og anbefalingene gir oss både retning og verktøy for videre satsing på psykisk helsevern og sikkerhetspsykiatri, sier Cecilie Skule, avdelingsdirektør for psykisk helsevern og rusbehandling i Helse Sør-Øst RHF.
Døgnplasser for unge
Et viktig tiltak er etablering av et sikkerhetspsykiatrisk tilbud til barn og unge under 18 år. Prosjektgruppen anbefaler å opprette inntil ti døgnplasser på landsbasis. Det er et krav at de skal være adskilt fra voksne pasienter.
Tjenestetilbudet kan organiseres under regionale sikkerhetsavdelinger eller som et nasjonalt tilbud. Prosjektgruppen anbefaler at tilbudet organiseres som regionale tilbud med forpliktende interregionale fagnettverk. Uavhengig av hvilken løsning som velges, må både døgnbehandling og ambulant/veiledende virksomhet tilbys.
Rapporten skal behandles i alle fire regionale helseforetak i løpet av mars 2025 før den oversendes Helse- og omsorgsdepartementet.
Les rapporten i sin helhet: Oppfølging av overordnet plan for sikkerhetspsykiatri
Pilotprosjekt til Helse Midt
Overordnet plan for sikkerhetspsykiatri foreslår å opprette en enhet for særlig høy sikkerhet i Norge for pasienter hvor det er særlig risiko for rømning, gisseltaking, alvorlig voldelig atferd eller angrep mot pasienten selv, medpasienter, helsepersonell, befolkningen eller myndighetspersoner. Enheten skal legges til en regional sikkerhetsavdeling.
Arbeidsgruppen ser behov for en enhet for særlig høy sikkerhet fordi den vil kunne ivareta og behandle en marginal gruppe pasienter. Det anbefales at Helse Midt får ansvar for utprøving av en slik enhet. Regionen har egnet sikkerhetsavdeling i drift, og med mindre tilpasninger vil bygget være klar for pilotering.
De administrerende direktørene i helseregionene ønsker å se driftskonsept og budsjett før en eventuell nasjonal pilot settes i gang, og tilbudet bør evalueres etter fem år.
Mer til ambulante sikkerhetsteam
I revidert nasjonalbudsjett for 2024 ble det bevilget 100 millioner kroner for å øke kapasiteten ved sikkerhetspsykiatriske avdelinger i helseforetakene. Hver helseregion skal selv vurdere hvilke tiltak som passer best ut fra lokale behov.
I tillegg økes tilskuddet med ytterligere 36 millioner kroner til ambulante sikkerhetsteam i 2025. Av dette får Helse Sør-Øst RHF 73,9 millioner kroner, som fordeles videre til helseforetak og private ideelle sykehus etter inntektsmodellen.
Andre anbefalinger
Arbeidsgruppen legger vekt på tydelige rutiner, samhandling, kompetanse, forskning og fagutvikling. De anbefaler i sin rapport blant annet:
- Å etablere en nasjonal administrativ oversikt over rettspsykiatriske døgnundersøkelser
- En helhetlig gjennomgang av ordningen med varetekstsurrogat og reguleringen av denne
- At bevilgningene til Nasjonal koordineringsenhet for dom til tvungent psykisk helsevern bør øke i takt med antall domfelte i årene som kommer
- Å beholde og videreutvikle og de etablerte offentlige rettspsykiatriske poliklinikkene
Ønsker enhetlig oppfølging
Overordnet plan for sikkerhetspsykiatri er utarbeidet for å sikre en helhetlig oppfølging av pasienter i sikkerhetspsykatri med faglig høy standard, og redusere risikoen for svikt og alvorlige hendelser.
De viktigste tiltakene er å øke døgnkapasiteten i sykehusbasert psykisk helsevern og å lage helhetlige pasientforløp innen sikkerhetspsykiatri. Rehabilitering, overgangsboliger, ambulante sikkerhetsteam og eventuelle sikkerhetsboliger er blant de viktigste virkemidlene.
Arbeidet med å utvikle disse pasientforløpene skjer lokalt og ledes av de ulike helseregionene.