Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Helse Sør-Øst

Betongarbeidene har startet – nå skal råbyggene reises

Nytt klinikk- og protonbygg er nå over i byggefase, og betongarbeidene er i full gang på byggeplassen.

Publisert 31.05.2021
Sist oppdatert 11.06.2021
Bilde fra tårnkranen

HØYT OVER BAKKEN: Slik ser det ut 40 meter over byggetomten for nytt klinikk- og protonbygg i slutten av mai 2021.

Betongarbeidene markerer starten på byggefasen, og at grunnarbeidene nærmer seg en slutt. For å reise råbygget skal først bunnplaten støpes, deretter er det kjellerveggene og heis- og trappesjaktene som står for tur. Støpning av bunnplaten er allerede godt i gang, det er dette som skal bli «sålen» til nytt klinikk- og protonbygg. Bunnplaten skal være ferdig i august, og skal i alt støpes i 10 etapper:

- For hver støpe-etappe vil vi bruke ca. 300 tonn armeringsjern og kjøre ca. 50 turer med betongbil. Det betyr at vi totalt trenger ca. 3000 tonn armeringsjern og ca. 400 kubikk betong for å reise råbyggene, forklarer Petter Eide, områdeleder på byggeplassen.​

Bilde av byggegropen

STARTEN PÅ KLINIKKBYGGET: I denne 16 meter dype gropen er betongarbeidene for bunnplaten i gang. Gropen, som er plassert lengst nord på tomten, vil i fremtiden romme blant annet hovedresepsjonen og sengeområde i klinikkbygget.

Tårnkraner er ferdig montert - blir et viktig verktøy

​​Om lag 100 personer skal i arbeid på tomta for å få på plass råbygget til nytt klinikk- og protonbygg. I tillegg til mannskapet på bakken er det god hjelp i de fire tårnkranene som er ferdig monternt på byggeplassen. Kranene blir et viktig verktøy som primært skal hjelpe med å lage råbygget og heise på plass betongkonstruksjoner for vegg og gulv. 

En av kranførerne er 22 år gamle Sebastian Wold. Med panoramautsikt over Olso styrer han kran nr. 1 som ruver 40 meter over bakken, og er stolt over å få bidra i prosjektet: 

- Jeg får følelsen av at jeg setter opp, og er med på å bygge noe viktig, sier Wold. 

Plasseringen av de fire tårnkranene er nøye gjennomtenkt med hensyn til både sikkerhet og hva de skal løfte. Den høyeste krana er i overkant av 60 meter, med en 65 meter lang arm som går over halve byggeplassen. Den er fundamentert med stålkjernepeler helt ned til fjell og deretter støpt igjen. 

Person i toppen av tårnkran

FULL KONTROLL: Fra denne stolen styrer Sebastian Wold den 40 meter lange armen på tårnkranen som er et viktig verktøy i byggingen av nytt klinikk- og protonbygg.

Betongarbeidene vil foregå frem til august 2022. Ved slutten av 2021 vil vi se at skallet til nytt klinikk- og protonbygg begynner å reise seg, og det vil være oppstart av innvendige bygningsmessige og tekniske arbeider. I første halvdel av 2022 begynner arbeidene med tett hus. Ferdigstillelse av nytt klinikk- og protnbygg er i 2024. 

Dersom du vil vite mer om plasseringen av tårnkranene kan du se mer h​er. Via vårt byggeplasskamera kan du følge fremdriften på byggeplassen.